Therasuit Košice

21.09.2013 20:08

Po jarnom oboznámení sa s therasuit terapiou v Klimkoviciach (Klim Therapy), sme sa rozhodli vyskúšať rovnakú terapiu v Košiciach, v centre Liberta a naše očakávania boli ďaleko prekonané realitou. Tentokrát trvala terapia "len" 3 týždne, čo je podľa nás tak akurát na to, aby telo začalo registrovať a hlavne akceptovať zmeny, ktoré sa s ním dejú a hlavne aby nezačala mať hlavné slovo únava a vyčerpanosť.

Riško "padol do rúk" fyzioterapeutovi Lukášovi, čo bola pre nás dosť zmena, nakoľko doteraz sa stretával len so ženami fyzioterapeutkami. Táto zmena Riškovi prospela, veľmi rýchlo zistil, že robenie očiek a mrnčanie na Lukáša neplatí a hneď od začiatku ho začal akceptovať ako autoritu, s ktorou sa neoplatí vyjednávať-). Na druhej strane bol náš fyzioterapeut dostatočne citlivý na to, aby dokázal odhadnúť kedy je únava simulovaná a kedy je ozajstná a keď bolo treba, doprial Riškovi oddych, takže sme sa nemuseli báť prílišnej vyčerpanosti.

V prvý deň nás "vyšetrila" hlavná fyzioterapeutka, ktorá otestovala Riškove možnosti. V podstate sme dospeli k záveru, že to čo nás najviac trápi je už len chôdza, keďže všetko, čo patrí do obdobia pred chôdzou už Riško zvláda. Nie je síce tak mrštný a obratný ako zdravé deti, ale svoje dosiahne (zrejme niekde počul to známe: pomaly ďalej zájdeš-))

Terapia začínala každý deň hodinkou nahrievania svalov, počas tohto času mal tiež oxygenoterapiu, masáž svalov, orofaciálku a rašelinový zábal na chrbátik. Po úvodnom rozohriatí si Riška prebral fyzioterapeut a začala sa "makačka". Cvičenie bolo zamerané na posilnenie svalov, nácvik správnej chôdze, stability. Riško sa učil padať, tak aby bol pád pre neho bezpečný (časť cvičenia, ktorá nám rodičom dvíhala trošku tlak, nakoľko sme zvyknutí pri každom Riškovom zakolísaní okamžite vyskočiť a "zachrániť" ho). Cvičenie bolo náročné, hlavne tá časť, ktorú absolvoval v obleku. Cvičenie opäť končilo masážou.

Cvičilo sa 5 dní v týždní po 3,5 hodiny (vrátane úvodnej a záverečnej masáže) a v sobotu 1 hodinu. Už druhý týždeň sme na Riškovi badali zmeny. Posilnil sa mu trup, začala sa zmenšovať "mišelinka" kvôli ktorej mu boli v páse úzke všetky nohavice, začal  mať istejší krok. Po dvoch týždňoch bol už sám schopný prejsť tak, že sa mu držala len jedna ruka, čo predtým nebolo možné. Vždy potreboval dve ruky, inak strácal rovnováhu. Terapiu sme ukončili výstupným vyšetrením u hlavnej fyzioterapeutky, ktorá zhodnotila dosiahnuté zmeny a dala nám odporučenia ohľadne toho, ako ďalej s Riškom pokračovať. Vzhľadom na to, že vždy jeden z nás bol pri cvičení prítomný, veľa sme sa počas týchto troch týždňov naučili a pripravili sa na to, ako v cvičení pokračovať doma.

Therasuit terapiu mohol Riško absolvovať vďaka všetkým Vám, ktorí ste cez nás venovali svoje 2% z dane OZ Aktívny vozík, a naším snom je terapiu v Košiciach zopakovať. Peniaze boli použité na veľmi dobrú vec, koniec koncov, posúďte sami: Náš frajer Riško po therasuit terapii v Košiciach.

 

—————

Späť