Klimkovice - ako to bolo naozaj-)

04.07.2013 20:36

Ako som už spomínala v Denníčku, therasuit terapiu v Klimkoviciach (KlimTherapy) absolvoval Riško na 2 krát. Prvý krát sme do Klimkovíc odcestovali koncom februára. Avšak po týždni ochorel a museli sme cvičenie prerušiť, doma sa vyliečiť, nabrať sily a v apríli sme sa vrátili cvičenie dokončiť. Už pri prvom pobyte bola Riškovi priradená fyzioterapeutka Hanka, ktorú sme si vyžiadali aj po návrate, nakoľko sa už s Riškom poznali a nemuseli sme znovu opakovať úvodné oťukávanie sa.

V prvý deň absolvoval Riško vstupnú kontrolu u neurológa, ktorý zhodnotil jeho stav a pripravil pre Riška liečebný program. Pre samoplatcov platí v podstate rovnaký program, avšak môžete sa s neurológom dohodnúť na niektorých úpravách. My sme chceli skúsiť ergoterapiu, ktorá nebola súčasťou "balíčka", takže sme na jej úkor obetovali plávanie v bazéne. Doplnkové terapie ku KlimTherapy boli: každodenný jódobrómový kúpeľ  a po ňom teplý zábal, 4x do týždňa oxygenoterapia, 1x do týždňa bazén, motomed a ergoterapia.

Klimtherapy pozostávala z úvodného nahrievania svalov a masáže. Po rozohriatí sa, Riško posiloval ruky a nohy, cvičil cviky na posilnenie bruška a chrbátika a na záver cvičil v "obleku" čo je vlastne špeciálne zostrojený oblek pre therasuit terapiu, pomocou ktorého je klasické cvičenie oveľa intenzívnejšie, a teda výsledný efekt cvičenia je oveľa väčší (ten kto chce,  môže si naštudovať informácie priamo na stránkach pre therasuit terapiu). Riško si tetu Hanku obľúbil, jeho srdce si získala hlavne tým, že v rámci nácviku chôdze v "obleku" sa s ňou mohol povoziť na výťahoch-). Na každom cvičení bol prítomný jeden z nás rodičov. Niektoré cviky sa počas cvičenia nahrávali a po návrate domov nám poštou prišlo CD s odporúčaným cvičebným programom. Na konci pobytu sme absolvovali výstupné vyšetrenie u neurológa.

Z doplnkových terapií by som vyzdvihla hlavne ergoterapiu, ktorá by pre Riška mohla byť veľmi zaujímavá, ale žiaľ tým, že sme ju mali len raz za týždeň, brali sme to skôr ako možnosť oboznámiť sa s tým, čo táto terapia obnáša. Na to, aby priniesla nejaké výsledky, by ju musel absolvovať aspon každý druhý deň (ak nie každý).

Veľké pozitívum KlimTherapy je že v sanatóriu poskytujú ubytovanie a stravu pre dieťa a sprevádzajúceho rodiča, čím odpadne veľa starostí. Všetky aktivity sa odohrávajú v jednej budove, takže sa môžete v papučkach premiestňovať medzi jedálňou, bazénom a cvičiacou miestnosťou. Počas tohto pobytu sme Riškovi "dopriali" bezlepkovú diétu, čo sa prejavilo aj na zlepšení jeho krvného obrazu. Okrem tejto diéty, tak ako všetky deti cvičiace KlimTherapy, dostával Riško každé ráno "koktejl" z červenej repy, mrkvy a banána, aby mal dosť síl a energie cvičiť. Riškove pokroky po tejto terapii si môžete pozrieť tu.

Popis k fotkám:

1. Diplom za úspešné zvládnutie Klim Terapie

2. Fyzioterapeutka Hanka a Riško

3. Nálepky - za každú úspešne zvládnutú terapiu jedna

 

—————

Späť