Therasuit Košice, Klimkovice - porovnanie

04.10.2013 22:50

Vzhľadom na to, že sme Therasuit terapiu v priebehu tohto roka absolvovali v dvoch rôznych zariadeniach, vypracovali sme naše porovnanie, ktoré možno niekomu pomôže rozhodnúť sa, kam ísť cvičiť. Chcela by som zdôrazniť, že je to naše subjektívne porovnanie, vzhľadom na naše potreby a je možné, že to čo je pre nás dôležité, môže iný rodič považovať za bezvýznamné a naopak.

Dĺžka terapie:

V Klimkoviciach požadovali prvý pobyt v trvaní 4 týždňov, nasledujúce už mohli byť 2 týždňové, resp. 3 - podľa dohody.

V Liberte si môžete vybrať medzi 2 a 3 týždňovým pobytom, pričom odporúčajú kvôli lepším výsledkom 3 týždňový.

Doplnkové terapie:

V Klimkoviciach bol naviac každodenný jódobrómový kúpeľ a 2x do týždňa bazén. Za doplatok, bolo možné dohodnúť aj iné terapie.

V Liberte vodu nemajú (teda majú, ale len vo vodovode-))), ale oveľa viac nás potešila orofaciálna masáž, ktorú Riško dostával.

Therasuit terapia:

V oboch zariadeniach sa cvičí rovnako, časť cvičenia je venovaná posilňovaniu svalstva, časť sa cvičí v therasuit obleku, časť na lanách v klietke, dĺžku jednotlivých častí ako aj poradie, si určovali fyzioterapeuti sami, podľa toho čo chceli s Riškom v daný deň robiť, ako bol unavený, resp. ako spolupracoval.

Tiež je veľmi dôležitý počet fyzioterapeutov na dieťa. V Klimkoviciach (počas našej terapie, možno je to už inak) bol na jedno dieťa jeden fyzioterapeut, čo môže byť občas nedostačujúce, hlavne ak ide o väčšie dieťa, resp. dieťa, ktoré nechce spolupracovať. Na konci pobytu som sa ale dozvedela dôležitú informáciu a to, že ak rodič požiada pri vybavovaní pobytu o dvoch fyzioterapeutov, tak ich dostane ak to bude možné (len škoda, že sa o tom nezmienili na začiatku). V Liberte sú na jedno dieťa dvaja fyzioterapeuti, čo je rozumnejšie, nakoľko sú zohraní, vedia čo majú robiť a vzájomne sa dopĺňajú.

Dosiahnuté výsledky:

Táto oblasť sa nedá porovnať, nakoľko prvú a druhú terapiu Riško absolvoval v rozpätí 4 mesiacov. Pri prvej sme do Klimkovíc prišli s "handrovou bábikou" a odchádzali sme s pevným chlapom. Pri druhej sme prišli s pevným chlapom, čo sa držal v kŕči obidvoma rukami svojich rodičov a odchádzali sme s frajerom, čo sa sice ešte jednou rukou pridržiava mamy, ale druhou vám už zakýva. Zároveň sa telo ešte viac spevnilo.

Ubytovanie a veci okolo toho:

Klimkovice sú detské sanatorium, takže o ubytovanie a stravu máte postarané, s tým, že ak chcete, môžete požiadať aj o stravu diétnu (v našom prípade bezlepkovú). Všetko sa odohráva v jednej budove, takže si v papučkách prejdete z izby na cvičenie. Liečebňa je však mimo mesto, dokonca aj mimo dedinu, takže ak je vonku škaredo, 4 týždne vám môžu prísť ako veľmi veľmi dlhý čas-)). Ďalšou možnosťou je zvoliť terapiu bez ubytovania (cena je nižšia ale pribudnú vám starosti s dochádzaním, ubytovaním a stravou)

Liberta je len centrum, do ktorého sa chodí cvičiť, takže ubytovanie a stravu si zabezpečujete sami, aj keď na druhej strane, už pri vybavovaní terapie, mi z centra dali pár tipov na ubytovanie. Horšie to bolo s dodržaním bezlepkovej diéty, ale aj to sa nám nakoniec podarilo, keďže sme v Košiciach našli super reštauráciu ponúkajúcu vegetariánske a diétne jedlá. Trošku náročnejšie ubytovanie a stravovanie je však kompenzované tým, že ste priamo vo veľkom meste a máte veľa možností ako prežiť voľný čas, či už je vonku pekne alebo škaredo.

Celkový pocit:

Ako som už spomínala, Klimkovice sú veľké sanatorium, kde sa pohybuje veľa rodičov a detí, z ktorých väčšina sú pre vás neznáme tváre. Máte svoju izbu, svoj cvičebný program a kľud. Therasuit terapia prebieha v jednej miestnosti, kde ste od začiatku až do konca len vy, dieťa a fyzioterapeut.

Liberta pôsobí rodinnejším, útulnejším dojmom. Cítite sa tam, ako keď prídete pozrieť známych na návštevu a oni sa medzi tým pohrajú s vašim dieťaťom. Vzhľadom na to, že v centre prebiehajú aj iné terapie, občas je tam "plno", čo však nevplýva na kvalitu práce fyzioterapeutov.

Cena v čase, keď sme terapiu absolvovali:

Therasuit Klimkovice - 4 týždňe therasuit terapie (vrátane ubytovania  a stravy pre dieťa a spravádzajúceho rodiča) - cca 96 000 CZK.

Centrum Liberta- 3 týždňe therasuit terapie (bez ubytovania a stravy) - 880 EUR.

Na záver:

V Klimkoviciach sme boli veľmi spokojní, ale žiaľ cena za terapiu je veľmi veľmi vysoká, takže do budúcna opakovať terapiu v Klimkoviciach neplánujeme. Riško však nebude o nič ukrátený, pretože sme našli centrum Liberta. Je úžasné, čo dokázala vybudovať skupinka ľudí s dobrým nápadom a chuťou niečo zmeniť. Dúfame, že ich do búducna neopustí ani optimizmus ani energia, ktorá z nich bola cítiť, pretože pobyt u nich by sme si radi s Riškom zopakovali.

—————

Späť